Dubbelslag voor Olav Kooij bij laatste etappe ZLM Tour in Oosterhout

Team Jumbo-Visma sprinter Olav Kooij is opnieuw eindwinnaar geworden van de ZLM Tour. De 21-jarige Kooij won de slotetappe Oosterhout – Oosterhout voor de Australiër Sam Welsford (Team DSM) en Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck). In het eindklassement mochten Welsford en Nils Eekhoff als tweede en derde plaatsnemen op het podium.

Vóór de laatste rit was Kooij er in deze ZLM Tour nog niet in geslaagd om een etappe te winnen. Maar in de straten van Oosterhout viel alles op zijn plek voor de topsprinter uit Numansdorp. ‘De afgelopen dagen liep onze lead-out niet helemaal goed, maar in deze etappe ging alles volgens plan’, aldus Kooij. ‘De ZLM Tour manifesteert zich steeds meer als een koers voor sprinters. Ik versla vandaag veel snelle mannen, zoals Welsford en Cavendish. Daar kan ik alleen maar erg tevreden over zijn.’

In de slotetappe wisten de Belg Guillaume Visser (BEAT Cycling Club), Léo Bouvier (Bike-Aid) en Sam Gademan (Allinq Continental Cyclingteam) te ontsnappen uit het peloton. Daarachter gingen Javier Serrano (Eolo-Kometa Cycling) en Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt) in de achtervolging, maar zij wisten het gat naar de koplopers niet te dichten. De drie vluchters bleven tot op de plaatselijke omlopen in Oosterhout voor het peloton uitrijden, maar daarna werden zij ingerekend door de sprintersploegen. Na een sterke lead-out van zijn teamgenoot Tosh van de Sande ging Kooij de sprint op zo’n 200 meter voor de streep aan en gaf hij de rest van het peloton het nakijken.

Door zijn etappezege is Olav Kooij niet alleen winnaar geworden van de gele ZLM leiderstrui. Hij pakt ook de groene Skoda-trui van het puntenklassement en de witte Shimano-trui voor de beste jongere. Team DSM wint het ploegenklassement, terwijl Hartthijs de Vries van TdT-Unibet is uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van deze ZLM Tour.

Eerder op de dag was er ook al positief nieuws voor de ZLM Tour. In de ochtend maakten hoofdsponsor ZLM Verzekeringen en organisator Libéma Profcycling gezamenlijk bekend dat het contract met de meerdaagse etappekoers met twee jaar is verlengd. Koersdirecteur Joost van Wijngaarden is blij met dit nieuws. ‘ZLM Verzekeringen is een voorbeeld sponsor die niet alleen financieel ondersteunt, maar ook inhoudelijk volop bijdraagt’, zegt Van Wijngaarden. ‘We zijn verheugd dat we kunnen blijven samenwerken met een partner die zich zo betrokken toont bij de groei van de ZLM Tour. De toekomst van de ZLM Tour is daarmee voor de komende jaren verzekerd.’