Emotionele zege voor Timothy Dupont vierde etappe ZLM Tour in Mierlo

Bingoal Pauwels Sauces renner Timothy Dupont heeft in Mierlo de vierde etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De Belg toonde zich in de sprint sneller dan leider Olav Kooij van Team Jumbo Visma en Elia Viviani van INEOS-Grenadiers. Kooij begint morgen als drager van de gele ZLM leiderstrui aan de slotetappe tussen Made en Rijsbergen, op de voet gevolgd door Elia Viviani en Aaron van Poucke.

Zeven renners trokken al vroeg op avontuur in de etappe van Rucphen naar Mierlo over bijna 200 kilometer. Dit waren de Luxemburger Tom Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauces), de Est Mihkel Räim (Burgos-BH), de Fin Antti-Jussi Juntunen (ÀBloc), Dennis van der Horst (Allinq), Nick van der Meer (VolkerWessels), de Fransman Léo Bouvier (Bike Aid) en de Belg Jarno Jordens (Tarteletto-Isorex).

Maar toen in het peloton het tempo in de finale verder werd opgevoerd, liep de voorsprong van de koplopers razendsnel terug. Op de plaatselijke rondes in Mierlo werden de vluchters ingerekend. Tom Wirtgen was de laatste renner die werd bijgehaald. In de slotkilometers waagde Jelle Bootsveld van Allinq nog een dappere poging om te ontsnappen, maar ook hij wist niet uit de greep te blijven van het jagende peloton.

In de massasprint leek leider Olav Kooij op weg naar een derde ritzege in deze ZLM Tour, maar hij zag de Belg Timothy Dupont van Bingoal-Pauwels Sauces in de laatste twintig meter alsnog voorbijkomen. Elia Viviani (INEOS Grenadiers) eindigde als derde, voor Arvid de Kleijn (Human Powered Health) en Alexander Salby (Riwal Cycling Team).

Voor winnaar Dupont was het een emotionele zege. “Ik heb een zware periode achter de rug waarin ik in korte tijd mijn vader, schoonvader en schoonmoeder heb verloren”, aldus de winnaar, die op het podium met zijn handen naar de hemel wees. “Dat was erg zwaar, maar toch ben ik hard blijven werken. Gelukkig zijn mijn teamgenoten altijd vertrouwen in mij blijven houden. Daarom ben ik ook voor hen enorm blij met deze overwinning.”

In het algemeen klassement behoudt Olav Kooij de leiding. Hij start in de slotetappe in de gele ZLM leiderstrui en blijft ook aan de leiding in de strijd om de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement.

De vijfde etappe van de ZLM Tour op zondag 12 juni voert de renners van Made naar Rijsbergen en heeft een afstand van 160 kilometer. Dan zal ook bekend zijn wie er als eindwinnaars gehuldigd gaan worden van de gele ZLM leiderstrui, de Skoda groene trui en de Happy Dog witte trui.

Bekijk hier de volledige uitslag

Foto: Peter van Rooij