Groenewegen snelste sprinter in eerste etappe ZLM Tour

Ondanks een valpartij in de slotfase heeft Jumbo-Visma sprinter Dylan Groenewegen in Heinkenszand de eerste etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. Hij toonde zich na 197 kilometer de snelste in de massasprint. De Let Emils Liepins van Wallonie Bruxelles kwam als tweede over de meet, voor de Australiër Caleb Ewan van Lotto-Soudal.

Met een gescheurd shirt mocht Dylan Groenewegen het zegegebaar maken in Heinkenszand. De Amsterdammer toonde zich na de koers opgelucht. “We kwamen hier naartoe met de ploeg om te winnen. Ik ben blij dat dat is gelukt”, aldus Groenewegen. “De ploeg wist mij goed af te zetten bij de laatste bocht, waardoor ik vrij kon sprinten. Dat ging heel goed. Dit is de bevestiging die wij zochten. Nu ga ik mijn wonden laten verzorgen en hoop ik dat we de komende periode deze lijn kunnen voortzetten.”

De etappe over ruim 197 kilometer ging van start in het Belgische Bredene en voerde de renners via de Westerscheldetunnel naar Heinkenszand. Met een lange ontsnapping gaven Elmar Reinders (Roompot-Charles), Stef Krul (Metec-TKH), Julien van den Brande (Tarteletto-Isorex) en Daan van Sintmaartensdijk (Alecto Cyclingteam) kleur aan de etappe. Krul won de Westerscheldetunnel Sprint bij het uitrijden van die tunnel en pikte daarbij zowel bonificatieseconden als een extra premie mee. In de straten van Heinkenszand won Elmar Reinders de tweede bonificatiesprint.

In de laatste plaatselijke omloop rond Heinkenszand werden de leiders ingerekend. De valpartij van Groenewegen dreigde daarna roet in het eten te gooien voor de mannen van Jumbo-Visma. Maar desondanks wist hij in de finale nog terug te komen en de eindsprint te winnen.

Jos van Emden mocht opnieuw een gele ZLM leiderstrui in ontvangst nemen, terwijl Dylan Groenewegen de blauwe puntentrui van de Provincie Zeeland om zijn schouders kreeg gehangen. Rasmus-Byriel Iversen van Lotto-Soudal blijft leider in het jongerenklassement. Hij kreeg daarvoor een nieuwe witte Shimano-trui.

De tweede etappe van de ZLM Tour voert de renners vrijdag 21 juni van Etten-Leur naar Buchten over 168,1 kilometer. Daarna volgt zaterdag de rit van Buchten naar Landgraaf, waarna de slotrit zondag start in Eindhoven en finisht in Tilburg.

Klik hier voor de uitslagen van de 1e etappe.

Foto: George Deswijzen