Italiaan Mareczko tijdens ZLM Tour op herhaling in Buchten

In het Limburgse Buchten heeft de Italiaan Jakub Mareczko van Alpecin-Deceuninck de tweede etappe van de ZLM Tour gewonnen. Hij won na 184,1 kilometer de massasprint voor Jumbo-Visma renner Olav Kooij en zijn teamgenoot Robbe Ghys. De Italiaan Matteo Malucelli (Bingoal WB) en Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling Team) maakten de top vijf compleet.

Al snel na start van de etappe in Schijndel ontsnapten de Duitsers Miguel Heidemann (Team Leopard TOGT Pro Cycling), Vinzent Dorn (Bike Aid), Hartthijs de Vries (Tour de Tietema – Unibet), Timo de Jong (VolkerWessels Cycling Team), Thijs de Lange (Metec-Solarwatt), Jelle Johannink (ABLOC Cycling Team) en Tim Bierkens (Allinq Continental Cycling Team) uit het peloton.

Zij reden zo’n 160 kilometer gezamenlijk aan de leiding en kregen maximaal vierenhalve minuut voorsprong. Onder aanvoering van de renners van Alpecin-Deceuninck, Bingoal WB en Team Jumbo Visma werd het gat in de finale echter snel gedicht. Daarna konden de renners zich gaan opmaken voor de massasprint.

In die sprint toonde Jakub Mareczko zich, net als vorig jaar, de snelste in de straten van Buchten. Hij haalde het met klein verschil voor Olav Kooij. Astana-kopman Mark Cavendish reed in de laatste kilometer lek en kon daardoor niet mee sprinten om de dagzege.

‘In de etappe van donderdag zat ik op een verkeerd moment achterin de groep, waardoor ik de aansluiting met het peloton miste’, zei Mareczko na de finish. ‘Gelukkig eindigde die etappe niet in een massasprint. Ik ben blij dat ik hier in Buchten het werk van mijn teamgenoten heb kunnen afronden.’

Olav Kooij greep naast de dagzege, maar mocht door zijn verdiende bonificatieseconden wel de gele ZLM Leiderstrui aantrekken. Hij is ook de nieuwe leider in het Skoda puntenklassement en behoudt de leiding in het Shimano jongerenklassement.

Zaterdag wordt de derde etappe van de ZLM Tour verreden met start en finish in Roosendaal. De renners rijden dan een omloop door West-Brabant over ruim 194 kilometer.