Mark Cavendish aan de start in ZLM Tour 2023

Tien jaar na zijn laatste deelname aan de ZLM Tour verschijnt Mark Cavendish in 2023 opnieuw aan de start van de Nederlandse etappekoers. De voormalig wereldkampioen wil deze zomer in de Tour de France het recordaantal etappezeges wat hij nu nog deelt met Eddy Merckx alleen in handen krijgen. Zijn laatste voorbereidingen daarvoor treft hij in de ZLM Tour.

Het gaat hét sportverhaal van de zomer van 2023 worden: Mark Cavendish die het record aantal etappezeges in de Tour de France naar 35 brengt. Even leek het er op dat de Brit deze winter zonder nieuwe ploeg kwam te zitten. Half januari was daar echter het bericht dat Cavendish een contract heeft getekend bij World Tourformatie Astana Qazachstan, waarmee de kans op deelname aan de Tour de France en het winnen van die laatste Touretappe weer volop aanwezig is. “En waar anders dan in de ZLM Tour kan een sprinter zijn topvorm aanscherpen in voorbereiding op de Tour de France?”, stelt Joost van Wijngaarden namens organisator Libéma Profcycling. “Met de ZLM Tour willen wij de ideale voorbereidingskoers voor sprinters richting de Tour de France zijn. Dat niemand minder dan Mark Cavendish er met zijn nieuwe ploeg Astana voor kiest de ZLM Tour te rijden in aanloop naar zijn grote doel, bevestigt wat mij betreft die status”. 

Cavendish in de ZLM Tour
Vier keer eerder nam Mark Cavendish deel aan de ZLM Tour. In 2007 en 2008 wist hij steeds de afsluitende vijfde etappe te winnen. In 2012 en 2013 deed hij zelfs mee voor de eindwinst. Van etappezeges kwam het in die jaren niet, maar de sprinter van Isle of Man wist in 2012 wel beslag te leggen op de eindwinst, voor onder meer Lars Boom en Tom Dumoulin. Met een korte proloog en vier vlakke ritten heeft de Britse sprintbom in 2023 ook volop kans op succes. “Hopelijk raakt Cavendish dit seizoen nog één keer in topvorm en gaan we in juni mooie dingen van hem zien in de ZLM Tour. Het zou erg mooi zijn als we Mark Cavendish nog een keer als winnaar mogen toevoegen aan onze erelijst”, aldus Van Wijngaarden.

Tegenstand uit eigen land?
Wil Cavendish een gooi doen naar winst in de ZLM Tour, zal hij in ieder geval moeten afrekenen met sterke blokken van World Tour teams Jumbo-Visma, DSM en Alpecin-Deceuninck; Intermarché-Circus-Wanty staat onder voorbehoud op de voorlopige startlijst. Afgelopen editie van de ZLM Tour werd gewonnen door de Nederlander Olav Kooij. Het lijkt waarschijnlijk dat hij ook in 2023 zal deelnemen en dus het duel aan zal gaan met Mark Cavendish. Afgelopen week vochten de twee ook al een aantal duels uit in de UAE Tour. Het startveld in de ZLM Tour 2023 wordt aangevuld met ProContinentale ploegen Bingoal-WB, Flanders-Baloise (beide België), Tüdor, Q36.5 (beide Zwitserland), Green-Project-Bardiani, Corractec (beide Italië), Burgos-BH (Spanje) en enkele continentale teams. “Juist ook de kleinere continentale teams zijn een belangrijke pijler onder de ZLM Tour. Door hen op dit niveau een podium te bieden, dragen wij met ons evenement bij aan de ontwikkeling van Nederlands wielertalent”, besluit de organisatie.

Contractverlenging truiensponsor
Mocht Cavendish in juni in een leiderstrui komen te rijden in de ZLM Tour, dan zal dat in elk geval zeker een trui van kledingsponsor Yarn Cycling Wear zijn. Het contract met de kledingsponsor werd vandaag tijdens een persmoment van de ZLM Tour met drie jaar verlengd.

foto’s Peter van Rooij