Meierijstad startplaats etappe ZLM Tour 2023

De derde dag van de ZLM Tour start op vrijdag 9 juni in Schijndel met een etappe naar Buchten. Met de ondertekening van de overeenkomst bekrachtigden gemeente Meierijstad en organisator Libéma Profcycling deze week de wederzijdse intentie om ook in 2024 de start en in 2025 de start en finish te organiseren. Dit past binnen de ambitie om sport en bewegen te faciliteren en te stimuleren. Daarnaast wil Meierijstad zich met dit sportieve evenement op de kaart zetten.

De oorsprong van de ZLM Tour ligt in de eendaagse wedstrijd Omloop van Schijndel-Bosweg. Die werd uitgebreid tot de Driedaagse van Schijndel en later tot een 5-daagse etappe wedstrijd in het zuiden van het land, met uitstapjes naar België. Na jaren keert de wedstrijd nu terug naar de roots. Op vrijdag 9 juni verzamelen de renners zich bij ’t Spectrum in Schijndel en vertrekken van daaruit richting het Limburgse Buchten. Rondom ’t Spectrum worden diverse fiets gerelateerde activiteiten georganiseerd.

Al vele jaren is de ZLM Tour dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. In het verleden wisten onder andere Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen al etappezeges te behalen in de ZLM Tour. Enkele weken later boekten zij vervolgens ook etappezeges in de Tour de France. In 2022 was het de upcoming man van Jumbo-Visma, Olav Kooij, die met drie etappezeges ook het eindklassement naar zijn hand zette. Bij de editie van 2023 zal Kooij het in elk geval op moeten nemen tegen niemand minder dan Mark Cavendish, die in voorbereiding is op de Tour de France.

De ZLM Tour 2023 start woensdagavond 7 juni met een proloog in Heinkenszand. Ook op de tweede dag vormt de provincie Zeeland het strijdtoneel van de etappewedstrijd. Die dag wordt een klassieke rit door Midden-Zeeland afgewerkt tussen Westkapelle en ’s-Heerenhoek. Na de etappe Schijndel – Buchten op Vrijdag, volgt een Brabants slotweekend met op zaterdag de etappe met start en finish in Roosendaal en zondag in Oosterhout.

Foto: Peter van Rooij