De derde etappe van de ZLM Tour is verrassend gewonnen door Peter Schulting. De 36-jarige routinier van het Diftar Continental Cyclingteam wist in de straten van Buchten zijn medevluchters Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg) en Wessel Mouris (Metec-Solarwatt) te verslaan. Deze drie coureurs bleven het sprintende peloton onder aanvoering van Casper van Uden (Team dsm-firmenich PostNL) en Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck) nipt voor.

Al snel na start van de etappe in Schijndel ontsnapte Schulting samen met Mouris, Rasenberg en Tijmen Eising (BEAT Cycling) uit het peloton. Goed samenwerkend reden zij vervolgens de hele etappe gezamenlijk aan de leiding met een maximale voorsprong van zo’n tweeënhalve minuut. Eising won onderweg de twee tussensprints, maar moest in de laatste plaatselijke ronde zijn medevluchters laten gaan. 

Energie over

Alles wees erop dat de etappe opnieuw in een massasprint zou gaan eindigen, want onder aanvoering van de renners Team dsm-firmenich PostNL, Intermarché-Wanty, Alpecin-Deceuninck en Astana Qazaqstan werd de voorsprong van de koplopers in de finale snel kleiner. De drie leiders hadden echter nog wat energie over en wisten net uit de greep van het aanstormende peloton te blijven. In de sprint toonde Schulting zich de snelste, voor Martijn Rasenberg en Wessel Mouris.

‘Dit is echt geweldig, de mooiste overwinning uit mijn carrière’, aldus een dolgelukkige Peter Schulting. ‘Ik ben 36 en vader van drie jonge kinderen. Daarbij werk ik vier dagen in de week. Als je ziet wat voor renners hier aan de start staan, dan is het niet normaal dat ik hier de zege pak.’ Hij vertelde dat de samenwerking in de kopgroep uitstekend was. ‘We hadden afgesproken om in de laatste vijftien kilometer nog een keer extra te gaan versnellen. Dat  pakte goed uit. Toen we in de laatste kilometer nog voorop lagen, pakte ik het wiel van Martijn Rasenberg. Gelukkig kon ik er daarna nog overheen komen.’

Intermarché-Wanty renner Rune Herregodts behield zijn gele ZLM-leiderstrui, terwijl ook  Casper van Uden een nieuwe Toto groene trui als leider in het puntenklassement mocht aantrekken. Wessel Mouris pakte onderweg enkele bonificatieseconden en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het Shimano-jongerenklassement. Hij werd ook uitgeroepen tot de TOTO meest strijdlustigste renner van de dag en kreeg hiervoor een fraai Invicta-horloge. De Skoda-trui van het tussensprintklassement ging om de schouders van Tijmen Eising.

Zaterdag wordt de vierde etappe van de ZLM Tour verreden met start en finish in Roosendaal. De renners rijden dan een etappe over 196,8 kilometer.