De ZLM Tour, die wordt verreden van 5 tot en met 9 juni, start dit jaar met een individuele tijdrit over 13 kilometer in het Zeeuwse Westkapelle (gemeente Veere). Al vijf teams uit de WorldTour hebben hun deelname aan Nederlands belangrijkste meerdaagse etappewedstrijd voor profs toegezegd.

Westkapelle is eerder in 2017 de startplaats geweest van de ZLM Tour. Destijds toonde Primoz Roglic zich de sterkste in de individuele tijdrit in het Zeeuwse dorp. Een dag later trekt het peloton opnieuw door Zeeland. Die dag start de etappe in Middelburg en wordt er gefinisht in Wissenkerke, gemeente Noord-Beveland. Wanneer de wind een beetje meewerkt, belooft dit een loodzware rit met waaiers te worden. De finale van deze etappe voert de renners bovendien meerdere keren over de kasseistrook van Geersdijk, die vroeger ook altijd opgenomen was in het parkoers van de Ronde van Noord-Beveland.

In ere hersteld
‘We zijn trots dat de tweede etappe van de ZLM Tour finisht in Wissenkerke’, zegt wethouder Stephan van Belzen van de gemeente Noord-Beveland. ‘Dit is een thuiswedstrijd voor de gebroeders Van Dijke en ook wordt de oude ronde van Noord-Beveland hiermee in ere hersteld. Daarnaast gaan we op deze dag laten zien waarom Noord-Beveland tot de beste fietsgemeenten van Nederland behoort en worden er deze dag allerlei activiteiten gehouden bij de finish. Alle ingrediënten voor een mooie wielerdag zijn dus aanwezig.’

Sterk deelnemersveld
Inmiddels zijn ook de namen van de eerste deelnemende teams bekend. WorldTour teams Visma-Lease a Bike, dsm-firmenich PostNL, Alpecin-Deceuninck, Astana en Intermarché- Wanty zijn al ingeschreven.

Verder zijn ook de Pro-Continentale teams Tour de Tietema, Flanders-Baloise, Bingoal, Burgos, Bardiani, Tüdor, Corratec en Polti-Kometa van de partij. Daarmee ontvangt de ZLM Tour in 2024 ten minste vijf WorldTour teams en in totaal dertien profteams aan de start.
Startende renners zijn door de ploegen nog niet vrij gegeven, maar de organisatie verwacht van elke ploeg zeker weer een snelle sprinter, zoals Olav Kooij (Visma), Mark Cavendish en/of Cees Bol (Astana), Fabio Jakobsen of Casper van Uden (dsm), Jasper Philipsen of Kaden Groves (Alpecin) en Gerben Thijssen en oud-winnaar Mike Teunissen van Intermarché.

Het rennersveld wordt aangevuld met een aantal sterke binnen- en buitenlandse continentale formaties, waardoor ook diverse Nederlandse talentvolle jonge renners aan de start komen.

Betrokken bij de koers
‘Het is mooi en goed dat er weer twee etappes van de ZLM Tour in Zeeland worden verreden’, zegt de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat. ‘De tweede etappe start voor ons als provincie Zeeland bovendien in eigen huis, op het Damplein in Middelburg, nabij het Provinciehuis. Daarmee willen we graag onze betrokkenheid bij de ZLM Tour laten zien. Ook willen we graag dat steeds andere Zeeuwse gemeenten betrokken zijn bij de koers. Daarom is het goed dat de tweede rit finisht op Noord-Beveland.’

Brabant en Limburg
Na de twee etappes in Zeeland, gaat de ZLM Tour verder in Brabant en Limburg. Op vrijdag start de derde etappe in Schijndel en rijdt het peloton naar het Limburgse Buchten. In het weekend trekken de renners door West-Brabant, met op zaterdag start en finish in Roosendaal en zondag in Oosterhout. Vorig jaar ging de etappezege in Roosendaal naar Arvid de Kleijn, terwijl in Oosterhout Olav Kooij naar de zege sprintte en de winst in het eindklassement veilig stelde. Beide coureurs wonnen deze week een etappe in Parijs-Nice.

Het complete etappeschema van de ZLM Tour 2024 ziet er als volgt uit:
5 juni      Tijdrit Westkapelle
6 juni      Etappe Middelburg – Wissenkerke
7 juni      Etappe Schijndel – Buchten
8 juni      Etappe Roosendaal – Roosendaal
9 juni       Etappe Oosterhout – Oosterhout

Organisatie
De ZLM Tour is met ZLM Verzekeringen nog voor minimaal de komende twee edities verzekerd van haar hoofdsponsor.

Achter de schermen vindt binnen de organisatie van Libéma Profcycling momenteel een wisseling van de wacht plaats. Rens Kamphuis, ook al organisator van het recente succesvolle EK Baanwielrennen in Omnisport Apeldoorn, neemt de rol als wedstrijdorganisator over van Joost van Wijngaarden. Van Wijngaarden start per 1 april bij de KNWU als Manager Wedstrijdsport.