In Roosendaal heeft Casper van Uden de vierde etappe van de ZLM Tour gewonnen. De 22-jarige renner van Team dsm firmenich-PostNL toonde zich na een levendige koers van 196,8 kilometer de snelste in een massasprint. Hij kreeg Simon Dehairs van Alpecin-Deceuninck en de Italiaan Giovanni Lonardi van Team Polti-Kometa met zich mee op het podium.

De etappe werd direct na de start gekleurd door Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg) en Martins Pluto (BEAT Cycling Club) die op avontuur gingen. Maar veel ruimte kregen zij niet, want achter hen brak het peloton in twee groepen. De eerste groep telde ongeveer 50 renners, met daarbij de gele ZLM-truidrager Rune Herregodts (Intermarché-Wanty), TOTO-groene trui Casper van Uden (Team dsm firmenich-PostNL), Shimano-witte truidrager Wessel Mouris (Metec-Solarwatt) en leider in het Skoda tussensprintklassement Tijmen Eising (BEAT Cycling Club).

Opnieuw beginnen

De tweede groep wist echter weer terug te komen, waardoor het spel opnieuw kon beginnen. De volgende ontsnapping kwam op naam van de Italiaan Davide Gabburo (VF Group-Bardiani CSF), Erik Fetter (Team Polti-Kometa), Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) en Bram Dissel (BEAT Cycling Club). Zij kregen even later het gezelschap van Michiel Lambrecht (Bingoal WB) en Meindert Weulink (Parkhotel Valkenburg).
Bij de tweede doortocht over de Oesterdam viel het peloton opnieuw in stukken uiteen en wisten 26 renners weg te rijden. Deze groep werd later uitgedund naar tien renners met onder meer regionale favoriet Ryan Kamp, David Dekker, Elmar Abma en Jelte Krijnsen. De ploegen van geletruidrager Rune Herregodts (Intermarché-Wanty) en groene truidrager Casper van Uden (Team dsm-firmenich PostNL) hadden de slag gemist, maar wisten het gat net op tijd te dichten. Jelte Krijnsen en de Italiaan Davide Gabburo werden als laatste vluchters ingelopen door het sprintende peloton. 


Veel waaiers

De massasprint was een prooi voor Casper van Uden, die van ver aanging en de aanstormende Simon Dehairs net voor wist te blijven. ‘Het was een onrustige koers met veel waaiers’, blikte de etappewinnaar terug. ‘Toen het peloton brak, zat ik attent mee in de eerste groep. Maar ik heb mij bewust gespaard en terug laten zakken. In de finale heeft de ploeg ontzettend hard gewerkt en ik kon het gelukkig opnieuw afmaken.’ 

Rune Herregodts beleefde in de waaieretappe een zware dag, maar start in de laatste etappe wel opnieuw in de gele ZLM-leiderstrui. Casper van Uden verstevigt zijn leidende positie in de tussenstand om de TOTO  groene trui en Wessel Mouris blijft leider in het Shimano-jongerenklassement. Elmar Abma herovert de leiding in het klassement om de  Skoda tussensprint. De Invicta-prijs voor de strijdlust is voor David Dekker.