Nils Eekhoff wint proloog ZLM Tour na secondenspel!

In Heinkenszand heeft de 25-jarige Nils Eekhoff de proloog van de ZLM Tour gewonnen. De renner van Team DSM was op de streep één seconde sneller dan zijn teamgenoot Alex Edmondson. Team Jumbo Visma renner Olav Kooij zette de derde tijd op de klokken. Maikel Zijlaard (Tudor Pro Cycling) en Sam Welsford (Team DSM) maakten de top vijf compleet.

Op de lange rechte Zeeuwse wegen rond Heinkenszand wist Eekhoff de 6,6 kilometer lange proloog met een gemiddelde snelheid van 53.154 kilometer per uur af te leggen. Het was zijn eerste overwinning bij de profs. Hij mag ook de eerste gele ZLM leiderstrui aantrekken.

‘Ik had vanaf de start een goed gevoel en heb mijn krachten goed verdeeld’, aldus Eekhoff na de finish. ‘Er zit altijd een gevaar in dat je jezelf opblaast als je te hard van start gaat. Maar met nog twee kilometer te gaan merkte ik dat er een goede tijd in zat. Mooi ook dat ik hier mijn eerste overwinning boek. Daar heb ik hard voor gewerkt. Ik zat er al een paar keer dichtbij, maar nu is het eindelijk raak.’

De komende dagen gaat Eekhoff zich inzetten om zo goed mogelijk de sprint voor te bereiden voor zijn teamgenoten Sam Welsford, John Degenkolb en Tobias Lund Andresen. ‘Wij zijn hier als team vooral voor onze sprinters en daar zal ik mij ook voor gaan wegcijferen.’

Cees Bol zette met 7.33 minuten als eerste een scherpe richttijd op de klokken. Hij mocht lange tijd plaatsnemen in de rode hotseat van de gemeente Borsele.

Die tijd werd als eerste aangescherpt door de uiteindelijke winnaar Nils Eekhoff. Zijn eindtijd van 7.27 minuten werd niet meer verbeterd, al bleven Alex Edmondson en Olav Kooij er slechts één tel van verwijderd. Regionaal favoriet Tim van Dijke van Team Jumbo Visma werd zevende met een tijd van 7.35 minuten.

Alex Edmondson vertrekt morgen in de Skoda groene trui van het puntenklassement. De Shimano witte trui voor het jongerenklassement werd uitgereikt aan Olav Kooij..

De ZLM Tour, die deel uitmaakt van de UCI ProSeries, gaat donderdag 8 juni verder met de eerste etappe Westkapelle – ‘s-Heerenhoek over 202,5 kilometer. Deze etappe voert de renners onder meer over de Oosterscheldekering en Zeelandbrug.

Kijk voor meer informatie op www.zlmtour.nl

Foto: George Deswijzen