Onze Tourpoule favorieten voor jou

Met de ZLM Tour en de nationale kampioenschappen in de benen, staat nu de Tour de France voor de deur. Op welke renners moet je letten? Dat is natuurlijk de vraag, zeker wanneer je deelneemt aan één van de vele Tourpoules! Wij zetten een aantal namen voor je op een rij, omdat we er vertrouwen in hebben dat zij mooie dingen gaan laten zien in de 106e editie van ‘La Grande Boucle’. Eén ding weten we daarbij wel zeker; ZLM Tour toppers Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en Mike Teunissen kunnen mooie dingen laten zien.

De ZLM Tour is natuurlijk een koers waarin meerdere van de topsprinters hun laatste voorbereiding doen richting de Tour de France. “Vorig jaar was de ZLM Tour er niet en ik wilde toch koersen rijden, dus dat was een beetje lastig plannen”, verklaarde Dylan Groenewegen tegenover de NOS het belang van de wedstrijd al. Om te vervolgen: “Dit jaar kwam het perfect uit met een hoogtestage in de Sierra Nevada. Daarna koersen in de ZLM Tour en dat is goed bevallen.”

Met twee etappezeges ging Groenewegen naar huis. Het waren alweer zijn tiende en elfde overwinning van het seizoen. Daarmee is de renner van Jumbo-Visma, niet alleen in onze ogen, de topfavoriet om zaterdag in Brussel de eerste gele trui om zijn schouders te gaan hijsen. Toeval of niet, zijn grootste concurrent lijkt juist dezelfde te zijn als die in de ZLM Tour; Caleb Ewan. De Australische renner van Lotto-Soudal won in Tilburg de slotrit en bracht zijn zegetotaal voor 2019 daarmee ook al op zes.

De Italiaan Elia Vitiani, meervoudig wereldkampioen Peter Sagan en Alexander Kristoff zijn de andere bekende namen die we als belangrijke mannen zien voor de massasprints. Ook Jens Debusschere van Katusha, die in de ZLM Tour twee keer vierde werd, is een renner die we graag willen benoemen. Maar op wie we jullie als outsider toch echt willen wijzen is Cees Bol. In de ZLM Tour reed hij in dienst van Max Walscheid, maar die is er in de Tour de France niet bij namens Team Sunweb. Bol wel en hoewel Michael Matthews namens het team de vooruitgeschoven man zal zijn in de sprints, kan hij zomaar zijn kansen krijgen. Dit jaar versloeg Bol onder meer Peter Sagan al in de Tour of California en was hij de beste in Nokere Koerse.

*** Dylan Groenewegen
** Caleb Ewan, Elia Viviani
* Peter Sagan, Alexander Kristoff, Cees Bol

Klassementsrenners
De echte favorieten voor de eindzege in de Tour de France, die zagen we niet in de ZLM Tour. “Maar dat is logisch”, zo zou een bekende voormalige voetballer daarover zeggen. Zij zochten in hun voorbereiding de bergen op. ZLM Tour eindklassement winnaar Mike Teunissen is geen favoriet? “De Tour de France is nu wel het volgende doel”, grapte hij al in Tilburg. Maar nee, dat is niet de rol die Teunissen namens Jumbo-Visma in Frankrijk zal hebben. Hij is er vooral voor de lead-out van Groenewegen en kan wellicht ook een rol spelen voor Steven Kruijswijk, die wel één van de favorieten voor de eindzege is.

Is Kruijswijk de te kloppen man? Dat denken we niet. Egan Bernal, ploeggenoot van uittredend winnaar Gerraint Thomas, zien we als topfavoriet. Hij won dit jaar al het eindklassement in zowel Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland en lijkt dan ook in topvorm. Waar Team Ineos vorig jaar met Gerraint Thomas won, lijkt die nu een wat minder grote favoriet, maar het is wel duidelijk dat we ook niet om hem heen kunnen. Toch schatten we Kruijswijk en de Deen Jakob Fuglsang, dit jaar al winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en het Criterium du Dauphine, wat hoger in. Maar uiteindelijk is het eindoordeel natuurlijk aan jou.

*** Egan Bernal
** Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang
* Gerraint Thomas, Simon Yates, Nairo Quintana

De ZLM Tour wenst jullie veel plezier met het volgen van de 106e editie van de Tour de France! En natuurlijk ook veel succes met jullie Tourpoule!

Foto: George Deswijzen – Dylan Groenewegen toonde zich twee keer de snelste in de ZLM Tour