Tweede zege Kooij in ZLM Tour na declassering Mareczko

Team Jumbo Visma sprinter Olav Kooij heeft na de eerste ook de tweede etappe van de ZLM Tour gewonnen. De Italiaan Jakup Mareczko van Alpecin-Fenix kwam in de etappe Veere-Goes na 183 kilometer als eerste over de meet, maar werd na de finish door de jury gedeclasseerd wegens het van de rechte lijn afwijken in de laatste tweehonderd meter. Elia Viviani (INEOS Grenadiers) werd tweede en Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen – Baloise) derde.

De tweede etappe werd gekenmerkt door een vroege ontsnapping van tien renners, onder wie Jan-Willem van Schip (BEAT Cycling), Raymond Kreder (Nationale Selectie), Arne Peters (Allinq), Jord Baak (VolkerWessels) en de Zeeuw Thijs de Lange (Metec-Solarwatt). De kopgroep werd gecompleteerd door de Belg Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise), de Duitser Enzo Decker (Bike Aid), de Est Patrick Karl Lauk (Bingoal Pauwels Sauces), de Fin Antti-Jussi Juntunen en de Zweed Lucas Eriksson.

Waaiers
Onder aanvoering van onder meer INEOS Grenadiers en Jumbo Visma viel het peloton halverwege de koers in meerdere waaiers uiteen. Uiteindelijk zorgde dit voor een kopgroep van twintig renners met daarbij leider Olav Kooij (Team Jumbo Visma), Jakup Mareczko (Alpecin-Fenix), Elia Viviani (INEOS-Grenadiers) en Arvid de Kleijn (Human Powered Health). Door een gesloten spoorwegovergang moest de kopgroep even voet aan de grond zetten waardoor de tweede groep opeens een stuk dichterbij kon komen. Maar desondanks kregen zij het gat niet gedicht. De kopgroep reed nadien weer verder weg van de achtervolgers.

Terechte beslissing
Jakup Mareczko kwam als eerste over de meet in Goes, maar werd na de finish teruggezet in de uitslag. Olav Kooij boekte daardoor zijn tweede ritzege in deze ZLM Tour. “We hebben zojuist de beelden teruggekeken op de jurywagen. Daarin is duidelijk te zien dat Mareczko in de laatste tweehonderd meter een manoeuvre maakt om in het wiel te komen van de INEOS-renner voor hem. Daarbij werd de Jumbo-Visma lead-out van Olav Kooij zodanig gehinderd dat hij bijna ten val kwam”, aldus koersdirecteur en oud-sprinter Jean-Paul van Poppel. “Ik geloof niet dat er opzet in het spel was bij Mareczko en vind het ook enorm jammer voor hem, maar de jury neemt hier wel een terechte beslissing.”

Olav Kooij blijft ook in bezit van de gele ZLM leiderstrui van het algemeen klassement, de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement.

De derde etappe van de ZLM Tour op vrijdag 10 juni voert de renners van Heythuysen naar Buchten en gaat over 192 kilometer. Daarin krijgen de coureurs ook een aantal Limburgse heuvels voor de wielen.

Klik hier voor de uitslagen

Foto: George Deswijzen