Vandevelde verrast sprinters in Zeeuwse etappe ZLM Tour

De tweede etappe van de ZLM Tour tussen Westkapelle en ‘s-Heerenhoek over 202,5 kilometer is verrassend gewonnen door de 22-jarige Belg Yentl Vandevelde van TdT-Unibet. Hij maakte deel uit van een vroege ontsnapping en wist samen met enkele vluchtmakkers net uit de greep van het sprintende peloton te blijven.

Alexander Konychev (Team Corratec – Selle Italia) en Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels Cycling Team) kwamen als tweede en derde over de meet, voor Emiel Vermeulen (BEAT Cycling Club) en Martijn Rasenberg (ABLOC Cycling Team). Team DSM renner Sam Welsford won vlak daarachter de sprint van het peloton om de zesde plek, voor Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling), Guillaume van Keirsbulck (Bingoal-WB) en Olav Kooij (Team Jumbo-Visma).

De etappe werd gekleurd door een kopgroep van acht renners, die na 25 kilometer ontsnapten. Deze acht waren Thijs de Lange (Metec-Solarwatt), Martijn Rasenberg (ABLOC Cycling Team), Elmar Abma (Allinq Continental Cyclingteam), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels Cycling Team), de Belgen Aaron van Poucke (Team Flanders – Baloise), Emiel Vermeulen (BEAT Cycling Club) en Yentle Vandevelde (TdT-Unibet) en de Italiaan Alexander Konychev (Corratec – Sella Italia).

Zij reden lange tijd enkele minuten voor het peloton uit, maar kregen nooit een hele grote voorsprong. Het leek een kwestie van tijd voordat de sprintersploegen hen zouden inrekenen in de finale van de etappe, maar daar dacht Yente Vandevelde anders over. Hij sprong in de slotkilometers weg bij zijn medevluchters en ging juichend als winnaar over de meet.

De jonge Belg kon na de finish nauwelijks geloven dat hij gewonnen had. ‘In mijn leven heb ik alleen nog maar kleine koersen gewonnen. En nu win ik een Pro-koers’, aldus Vandevelde. ‘Hier droom je alleen van. Dit is echt een heel dikke vis voor onze ploeg.’

Olav Kooij sprak na de finish van een gemiste kans. ‘Dit is balen’, aldus Kooij. ‘We hebben als ploeg onze verantwoordelijkheid genomen en de jongens hebben hard gewerkt. Jammer dat we dat niet hebben kunnen afmaken. Er waren veel ploegen die naar ons kijken in de achtervolging, maar het was ook een sterke kopgroep. Dan zijn gezamenlijke krachten nodig om het gat dicht te rijden.’

Team DSM renner Nils Eekhoff blijft drager van de gele ZLM leiderstrui en Olav Kooij behoudt de Shimano witte trui voor de beste jongere. Yentl Vandevelde draagt de komende etappe de Skoda groene trui voor het puntenklassement.

De ZLM Tour gaat op vrijdag verder met de etappe Schijndel – Buchten over 184,1 kilometer. Kijk voor meer informatie op www.zlmtour.nl.