ZLM Tour beleeft komende drie jaar finale in Oosterhout

De gemeente Oosterhout is de komende drie jaar start- én finishplaats van de slotetappe van de ZLM Tour. De wielergemeente in Midden-Brabant onderstreept daarmee duidelijk haar ambities op wielergebied. Samen met PromOosterhout gaat men er een groot publieksevenement van maken. Na de bekendmaking van de Zeeuwse start voor de ZLM Tour in 2023 eerder deze week, is daarmee nu ook het strijdtoneel voor de slotdag bekend.

Al vele jaren is de ZLM Tour dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. In het verleden wisten onder andere Cavendish, Kittel, Greipel en Groenewegen al etappezeges te behalen in de ZLM Tour. Enkele weken later boekten zij vervolgens ook etappezeges in de Tour de France. In 2022 was het de upcoming man van Jumbo-Visma, Olav Kooij, die met drie etappezeges ook het eindklassement naar zijn hand zette. De verwachting is dat ook in de komende editie weer een aantal topsprinters aan de start verschijnt in de ZLM Tour.

Oosterhout ademt wielrennen
Met WV De Jonge Renner, WTC Oosterhout, TC Kek, MTB Oosterhout en WielerTeam Dynamic Cycling kent gemeente Oosterhout een groot aantal wielerverenigingen. Profploegen als Qhubeka en Q36.5 vestig(d)en zich in Oosterhout en veel personeel van profploegen komt er vandaan. In samenwerking met PromOosterhout organiseerde de gemeente ook al diverse aankomsten van profkoersen in Oosterhout zoals de EnecoTour (nu Benelux Tour) en de BeNeLadies Tour (nu Baloise Ladies Tour). Recenter passeerde de Vuelta a España nog door Oosterhout. Volgens wethouder Arnoud Kastelijns werd daar het zaadje gepland voor een nieuw hoofdstuk in de wielergeschiedenis van Oosterhout. “Ik zag toen het enthousiasme in Oosterhout en Oosteind. Ik had eerder al contact gehad met de organisatie van de ZLM Tour en zag een mooie sportieve combinatie. Tijdens de Vuelta waren óók geweldige initiatieven georganiseerd naast de wielerronde. Het is een mooie gelegenheid voor onze inwoners om de wielersport op topniveau van dichtbij mee te maken,” aldus de wethouder Sport.
“Het is altijd erg fijn als we met de ZLM Tour te gast zijn in een gemeente waar de wielersport zo erg leeft”, aldus projectmanager van de ZLM Tour, Joost van Wijngaarden. “Met zo’n sterke infrastructuur op wielergebied weet je zeker dat er van onze koers lokaal écht een groot wielerfeest gemaakt wordt. Op die manier versterkt het beide partijen. We zijn dan ook heel blij dat we deze samenwerking direct voor drie jaar overeengekomen zijn.”

Finish zondag 11 juni op de Slotlaan
Met start en finish op de zondag vormt Oosterhout de komende drie jaar het slotstuk van de ZLM Tour. De start zal plaatsvinden in het centrum, waarna de renners een grote lus naar het oosten afleggen. De koers wordt afgesloten met enkele lokale omlopen binnen de gemeente Oosterhout, waarbij meerdere keren de finishlijn wordt gepasseerd. Na afloop van de etappe wordt op het podium de eindwinnaar gehuldigd van de belangrijkste volledig Nederlandse etappekoers. Plaats van handeling is de Slotlaan, ten zuiden van het centrum. De route tussen start en finish wordt later, na afstemming met alle stakeholders, bekendgemaakt.

De ZLM Tour 2023 start woensdagavond 7 juni met een proloog in Heinkenszand. Ook op dag twee is het in Zeeland te doen. Die dag wordt een klassieke rit door Midden-Zeeland afgewerkt tussen Westkapelle en ’s-Heerenhoek. De etappeplaatsen op vrijdag en zaterdag worden op een later moment bekend gemaakt.

Foto: Peter van Rooij